Vi älskar att campa. Svenska campingar hade inte mindre än sjutton miljoner gästnätter förra året (ja, du läste rätt). Detta innebär att camping är den populäraste övernattningsformen i vårt land. Men, innan du är redo att sticka iväg på roadtripen finns det en del att tänka på. Här kommer de 10 vanligaste misstagen vi gör på våran camping semester, och hur vi ska undvika dom.

Vänta inte med att boka

Det slås ständigt nya rekord i antal besökare och gästnätter i Sverige. Rutinerade pensionärer och nya barnfamiljer slår upp tält sida vid sida. Till skillnad från researrangörerna som säljer resor till hela världen är de populäraste campingarna få till antalet. Förbokningarna kan börja ett år i förväg. Midsommar är en klassisk helg där det mer eller mindre krävs en lottovinst för att norpa åt sig de bästa platserna. Med andra ord – Boka i tid!

Du vågar inte prova nya ställen

Kan låta motsägelsefullt om man ser till uppmaningen på första punkten. Men med lite googlande och planering kan du hitta många gömda pärlor. Camping Sverige håller på att digitaliseras just nu och självklart kan det
va lite krångligt att hitta recensioner från tidigare gäster på campingarna. Men dom finns! Våga leta efter en camping som passar just ditt behov.

Du lever kvar i din barndom

Även om du ska prova på camping igen nu som vuxen och har en bild av att det ska vara exakt samma sak som när du var barn har jag nyheter för dig. Det har hänt en hel del på campingarna runt om i Sverige. De enkla varianterna med stormkök finns givetvis kvar, men det finns också mängder av andra alternativ. Det finns anläggningar runt om i Sverige som erbjuder faciliteter som vilket familjehotell som helst på Mallorca. Restauranger, spa, lekland, träningsanläggningar är några exempel på sakerna du kan uppleva även inom Sveriges gränser.

Du tror att tältet har blivit omodernt

Ur ett bekvämlighetsperspektiv är det lätt att tro att många väljer att boka en stuga. Men tänk igen! De nya moderna tälten som du kan köpa idag är utrustade med extra utrymme och enkla att sätta ihop. Dessutom är dom otroligt mysiga och kanske det bästa av allt, ett väldigt prisvärt alternativ. Du kan spara tusenlappar på din semester och dessutom få en frihet du aldrig tidigare upplevt.

Det här med att hälsa

Okej, jag vet! Vi är inte de mest sociala varelserna på denna planet. Vi svenskar väljer oftast att ha kvar handen i fickan istället för ta ut den och hälsa på andra. Men det är en oskriven regel att campare ska hälsa på varandra.
Du behöver inte hitta dina vänner för livet, men ett enkelt ”hej” gör mycket för stämningen på campingen.

Femstjärniga campingar

Är du ute efter en semester i lyx och söker en anläggning som har allt det där som du upplevt på dina tidigare chartersemester? Eller är du ute efter något nytt och spännande? Titta på en bar stjärnhimmel, grilla, sitta framför en brasa och bada i någon mysig liten sjö. Det är en lyx som endast naturen kan erbjuda. Dessutom mår din plånbok bra av att du väljer en lite mindre utrustad anläggning. Våga Prova!

Återigen, det finns oskrivna lagar

Precis som i alla andra världar finns det oskrivna regler även ute i campingsverige. Vi rekommenderar att du följer dom. Både för din skull och för din omgivning. Håll reda på dina soppor, allmänna ytor ska vara rena efter du använt dom. Sunt förnuft helt enkelt! Som man brukar säga: din mamma jobbar inte här!

Du missbedömer klientelet på campingarna

Det finns verkligen något för alla. Oavsett om du är ett stort ungdomsgäng, en barnfamilj, ett nyblivet par, en ensam pensionär eller en träningsfanatiker. Sök på preferenserna du är ute efter och hitta just det du vill ha ut under din semester. Du kommer bli förvånad över vad som väntar på dig där ute.

Se dig omkring

Självklart åker de flesta iväg för att ladda batterierna efter ett långt år av hårt arbete. Det enda folk vill göra är att ta det lugnt. Sverige har dock så mycket att erbjuda bara du vågar ta dig utanför campingområdet. Lokala restauranger, sightseeingturer, historiska monument och en och annan lokal profil som kan förgylla din semester ännu mer. Vem vet, du kanske hittar ett litet smultronställe att åka tillbaka till år efter år.

Du respekterar inte andra

Tänk på att det finns fler än du som semestrar på campingen. Precis som överallt uppskattar inte alla att höra din spellista (hur bra den än må vara) dunkandes fyra på morgonen. Som överallt brukar tiotiden va en oskriven regel för folk att börja varva ner och dämpa sig. Dunkar festådran i dig finns det garanterat någon restaurang eller bar inom ett behagligt avstånd.

Location, Location, Location

När du ska boka en plats eller checka in på campingen, be om att få en karta över området. Vissa campingar kan, mot en liten avgift, låta dig bestämma vart du ska få ställa husvagnen eller tältet. Detta kan påverka din vistelse väldigt mycket. Nära toaletten, sjön, eller kanske längst bort i hörnet på campingen. Som sagt, alla har sina önskemål.

Du tar med dig all elektronik

Jag har full förståelse att semestern är din tid att se den där favoritfilmen du tänkt på länge, chatta med gamla kompisar efter ett glas vin eller spana in kompisars semesterbilder på Instagram. En väldigt skön grej med just camping är dock att du kommer ut i naturen och kan koppla bort storstadslivet. Se människorna omkring dig istället. Läs en bok, filosofera med blicken ut i det fria. I takt med att ditt elektroniska beroende försvinner kommer du känna ett lugn som du inte känt på år. Testa!

Det här är självklart bara ett fåtal av dom saker du ska tänka på när du campar. Va tycker du själv att man ska tänka på när man är ute med husvagnen, tältet eller hänger vid stugan? Lämna gärna en kommentar nedanför.