Det saknas verkligen inte möjligheten att kunna ta del av kulturella upplevelser i Sverige, men att boka en buss, ett tåg, eller hitta ett hotell kan va både krångligt och dyrt. Gör som familjen Andersson i Sunnes sommar och ta husbilen/husvagnen istället. Det finns faktiskt inget bättre än att få sätta sina egna villkor på semestern.

Marknaden I Jokkmokk, en konsert i Dalhalla, vattenfallet i Njupeskär. Ja, det finns verkligen ingen brist på upplevelser i Sverige. Utbudet är mycket och det finns något för alla.

Att söka efter något att göra tror många är en enkel uppgift, det finns mängder av sidor där man kan lägga in sina preferenser och boka biljetter. Det som blir problematiskt är ofta att hitta resa och boende till en överkomlig peng. Det anordnas visserligen chartrade bussar till de flesta platser och event, men ingen av dem slår alla de fördelar som kommer med en husvagn eller husbil. Genom att ta din husbil eller husvagn kan du gå efter ditt egna schema och slipper ta hänsyn till alla andra. Hålltider och så vidare, är det du som har koll på, så du kan lägga planera utifrån hur du känner och känner. Att sova i husbilen eller husvagnen är också bekvämt och ger den där bekväma friheten och hemmakänslan som du inte får på en buss.

Att sommaren är den absoluta höjdpunkten för camping-Sverige, råder det inga tvivel om. Med det sagt, finns det gått om roliga event och aktiviteter även vintertid. En weekend i husvagnen/husbilen en trist och mulen höstdag kan både ge massor av energi och vara uppfriskande. Tar du en dag ledigt eller åker iväg direkt efter jobbet på fredagen kan du besöka både norr och söder i vårt avlånga land. Att bege sig till Oslo är faktiskt inte heller omöjligt för camparen i huvudstaden. Det ända som kan va nackdel vintertid är öppettiderna på campingarna. Dessvärre är inte alla campingar öppna året om. Du kanske inte kan övernatta precis där du önskade, men det gör det hela ännu mer spännande. Vem vet vilka nya pärlor du kan hitta istället.

Österlen

Ett väldigt populärt resmål på sommaren. Många stockholmare letar sig hit, men det kommer även besökare från andra delar av Sverige. Här finner du vykortsvackra landskap, charmiga byar och en väldigt massa stränder.

Visby

Det finns mer än Stockholmsveckan på Gotland (det tåls att upprepas) . Medeltidsveckan och ringmuren lockar turister från hela världen. Raukarna är även dem världskända och självklart ett måste när du besöker Sveriges största ö.

Turning Torso

Kanske inte lika välkänt som dom två första alternativen. Turning Torso är byggnaden som förgyller Malmös skyline. En vacker och klassisk sevärdhet som inspirerar arkitekter över hela världen.

Smögen

Det blir inte så mycket mer sommar än Smögen. En riktig västkustpärla som drar tusentals turister varje år. Denna ö, med röda små hus, har ett enormt utbud av restauranger, krogar och annat skoj.

Liseberg

Sveriges största nöjespark, barnens självklara favorit. Att åka bergochdalbana, karuseller och pariserhjul är alltid kul, oavsett ålder. Det enda negativa är att det kan vara långa köer och proppat med folk en varm
sommardag. Men, nevertheless – Du får inte missa Liseberg!

Kärnan

Den gamla borgen i Helsingborg stod som skydd när danskarna försökte invadera Sverige. Förutom att det är ett vackert turist resmål är det med andra ord, också en viktig del av Sveriges historia. Åk dit och kolla på den härliga utsikten om inte annat.

Ales stenar

Även kallat Sveriges egna Stonehenge. Detta kulturarv var ett hem för många människor för flera tusen år sedan. 50 olika stenar består den av.

Vasamuseet

Ett av dom största misslyckanden i Sveriges historia visade sig också bli ett av vårt mest populära turistresmål. På Vasamuseet i Stockholm kan man se det klassiska skeppet och läsa mer om dess historia.

Sala Silvergruva

Här har man brutit ner silver sen 1400-talet. Idag finns visserligen ingen verksamhet kvar, men du kan besöka deras hotell som är i anslutning till gruvan. Passa också på att ta en guidad tur ner i gruvan.

Hällristningarna i Tannum

Denna sevärdhet finns med på listan över världsarv. Är du ett fan av svensk historia är detta ett måste. Tusentals hällristningar som kan dateras över 2000 år gör detta till en riktigt häftig sevärdhet.

Kalmar slott

Ett av de mest välkända och vackraste slott vi har i Sverige. Är du i närheten av Kalmar missa inte detta slott.

Stockholms skärgård

Har vi något mer välkänt än vår skärgård? troligtvis inte. Vår skärgård är känd över hela världen.

Fotografiska museet

Över en halvmiljon besökare per år gör detta till en av de mest besökta sevärdheterna i Sverige. Du hittar fotografiska museet i vår vackra huvudstad ,som förutom att ha en av världens största samlingar i modern konst, även har fina barer och restauranger.

Gamla stan

Även detta är ett måste för samtliga besökare i Stockholm. Det går inte att missa. Här ägde Stockholms blodbad rum och det finns såväl guidade spökvandring som hemsökta smågator (om man väljer att tro på alla historier). Förutom detta finns det mängder av små mysiga caféer, restauranger av världsklass och roliga små konstgallerier. Är du på jakt efter en Sverigetröja eller dalahäst är det mest troligt att du kommer hitta den här. Allt med tema Sverige finns här.

Birka

Efter serien ”Vikings” som blev en succé över hela världen har denna gamla vikingastad fått en nytändning. Birka tillhör en av dom mest välbevarade platserna från denna epok. Förutom att ha vart ett hem åt många av våra förfäder var det även en viktig handelsplats. Vill du åka vikingabåt eller bevittna vikingaslag är det här du ska vara.

Kebnekaise

Sveriges egna Mount Everest. Vårt högsta berg och självklart en spektakulär plats. Ett måste att besöka under din livstid. Även om Kebnekaise står sig lätt mot andra berg runt om i världen, är det vårt högsta berg och något vi kan vara stolta över.

Höga kusten

Runt Ångermanland hittar du mängder av vandringsleder och naturliv. I takt med att camping blir allt mer populärt i Sverige ökar även lusten att upptäcka riktig vildmark. En av vår absolut vackraste plaster i Sverige.

Norrsken

Även detta står högt upp mångas listor runt om i världen. Ett underverk som inte går någon obemärkt förbi. Har du inte sett det ännu – Åk!

Sigtuna

Vår äldsta stad och därav en sevärdhet.

Lunds domkyrka

En av de äldsta kyrkorna i Sverige. År 1145 stod den klar och den har vart i bruk sedan dess. Den byggdes i samband med att Lund blev plats för Nordens ärkebiskop.

Vilka resmål tycker du är sevärda? Vad får man inte missa? Har du en pärla som inte många andra vet om? Tyck till! Lämna en kommentar nedanför.