Här följer lite tankar och funderingar kring något som påverkar alla semesterfirande campare i Sverige. Att åka på campingsemester har aldrig varit populärare. Umgänget, friheten i naturen och den svenska sommaren när den är som allra bäst. Husbil, husvagn och tält är tre saker som vi kommer se mer av de kommande åren. Trycket på Campingsverige är rekordstort.

Det finns väl inget som förknippas så mycket med den svenska sommaren som grillen! Inte bara för att det är oerhört gott. Det är utomhus och det är en social aktivitet, som gör att det är lätt att umgås tillsammans med lite valfri dryck.

Det allra första du ska tänka på när du grillar är att ha en ren grill. Gallret måste vara tiptop för att kunna suga åt sig värme och behålla den. Gjutjärn och stål är de bästa alternativen för gallret. Den ska kännas stabil och inte böja sig. Gör det till en rutin att alltid borsta den när du är klar, då värmen gör att allt försvinner enklare. Smörj sedan in den med matolja för att den ska hålla längre, campingsemestern har ju bara börjat.

En annan del för att uppnå perfekt resultat är använda rätt tändmedel (helst miljövänligt). Håll koll på värmen som strålar och skapa två olika bäddar med kolet – en för kött och en för grönt. Tänk på att använd så lite olja som möjligt för att undvika flammor som brusar upp. Låt gärna maten vila i folie när det är klart, då behålls alla smaker och det blir saftigare och mörare. Grillar du inte året om och har stenkoll på temperaturen, rekommenderar jag att du använder en stektermometer så att du kan hålla koll på när den är klar. (en torr köttbit är verkligen ångest)

Självklart är det jätteviktigt att du följer alla nyheter och senaste uppdateringarna så att du vet vilka regler som gäller kring grillning i just ditt område. Du vill inte att campingen ska brinna upp för att du inte vart tillräckligt vaksam. Undvik helst engångsgrillar om du kan. Grillning står faktiskt för 14 procent av alla utomhusbränder i Sverige.

Nu till en annan spände fråga: vilka maträtter är det som gäller där ute? Finns det vissa måltider som är är bättre än andra? Att det ska va enkelt och smidigt är nog alla överens om. I takt med att utbudet aldrig vart större än det är idag finns det självklart mängder av tips. Här följer några alternativ för den hungrige:

Halloumi med primörer

Denna ost har blivit en stor favorit bland Svenssons. Över hela camping Sverige frossas det i denna cypriotiske ost. Den går både att grilla och steka och behåller lätt sin fasta form. Halloumi har hög proteinhalt och är även ett nyttigt vegetarisk alternativ i dessa tider när köttbiten har en allt mindre plats på många tallrikar. Kör du med galler på grillen får du tänka på att inte göra för små bitar, annars riskerar den att falla igenom gallret. Grilla den i ungefär 20 minuter så den blir härligt mjuk och varm. Vänd på den för att få dom där härliga ränderna. Servera med sommarprimörer och låt smaka! Ett väldigt god måltid på camping tallriken.

Korv med potatissallad

Ingen campingsommar utan massa grillade korvar förstås. I köttdiskarna finns det något för alla smaker och åldrar, dessutom är det väldigt enkelt att tillaga. Ett perfekt alternativ för hela familjen – allt från vegetariska alternativ till kryddiga salsiccias. Svarva ihop detta med en härlig sommarsallad och en svensk potatissallad. Potatissallad hör till sommar, grillfester och camping. Så enkelt är det. Även här finns det tusen olika sätt att tillaga den på.

Kött, kött , kött

Finns det något mer härligt än doften av en grillad köttbit? en doft som sätter fart på matlusten på en gång. Hur många gånger har du inte gått förbi en campingplats eller någon bakgård och sett någon som ska sätta på grillen och sagt till dig själv, ikväll blir det grilla! I dagens gröna och miljömedvetna tider kanske det finns dom som skippar den klassiska köttbiten, det förstår jag. Men samtidigt går det inte att komma ifrån att det är just köttbiten man förknippar allra mest med grillning och en måltid på camping. Nej, när det kommer till kött finns det gott om alternativ och webben fullkomligt svämmar över av tips som gör att du kommer lyckas bättre med din godbit. Grilltekniken är väldigt viktigt.

Varför inte ett vegetariskt alternativ?

Att vara vegetarian och gilla livet på en camping kanske har vart en utmaning under de senaste årtiondena. Men även här har det ploppat upp mängder med alternativ för vegetariskacampare på sistone. Torkade bönor, linser, nötter och frön tillsammans med en sallad kan få vem som helst att bli hungrig. Med rätt kunskap om denna kost ser du till att både hålla det nyttigt och klimatsmart samtidigt som du håller dig i form och orkar paddla, cykla, vandra eller träna även på din semester. Mängder av campingar erbjuder idag träningspaket för den som vill ta sin träning till nästa nivå eller bara hålla igång.

Om du mot alla odds skulle va trött på grillat…

Dom flesta husbilar och husvagnar är utrustade med ett litet campingkök (ingen nyhet för dig kanske), så man får lära sig att trolla med enkla förutsättningar – en kul utmaning! Har du barn med dig på campingen är du säkert mödosamt medveten om att alla inte uppskattar grillat på tallriken varje dag (hur otroligt det än kan låta). Vilken tur att du kan slinka ner till lokala affären och inhandla köttbullar, pizza, pannkakor eller det som barnen tjatar om (Vad gör man inte för husfriden på semestern). Det finns ju till och med platser inomhus för dom som tröttnat helt på att sitta ute i det fria och äta.

Det är viktigt att plocka med mat som alla gillar. Det tar faktiskt inte långt tid att laga men som sätter guldkant på allas semester. – liten som stor. Detta är självklart bara några idéer och funderingar för att få till en lyckad campingsemester.

Se nu inte till att missa och packa med grillen till campingsemestern.

Vad har du för tips för en perfekt grillning? Vilken mat finns på din tallrik i sommar? Motivera! Lämna en kommentar nedanför.