Närke

Närke

Ett av Sveriges minsta landskap till ytan och ett av de mest centrala har mycket att erbjuda. Många passerar genom landskapet på sin resa mellan Sverige öst- och västkust men det är verkligen värt att planera in ett stopp eller varför inte ha Närke som destination?

Upptäck Närke

Upplev Närke

Vackert friluftsliv – Tivedens Nationalpark i Laxå

Mitt emellan Vänern och Vättern hittar du en av Sydsveriges vackraste vildskogar.  Storslaget äventyr väntar på dig här. Parken bjuder på en rad olika attraktioner. Upplev naturen till fots. Vackra vildmarkssjöar, imponerande klippblock upp till 10 meter höga och djupa dalar eller varför inte besöka grottor. Rekommenderas att besöka Stenkälla, som är en av den mest kända grottan bland många andra grottor i området. Nationalparken bjuder även på varg vandring, för den som är orädd och som gillar att testa något annorlunda. Är du en hästälskare? Du har nu även möjligheten att rida genom en av landets vackraste ridleder.

Besök Örebros själ- Slottet i Örebro

Örebro som är den äldsta staden i Närke har en viktig betydelse historiskt sett, som tack vare dess geografiska läge skulle ha blivit Sveriges huvudstad. Örebro Slottet är ett av Örebros största sevärdheter. Slottet tar er på en resa tillbaka i tiden. Här kan du på egen hand upptäcka slottet, lyssna till historiska berättelser, delta i guidade visningar tillsammans med andra nyfikna och ta del av intressanta fakta och lättsam kuriosa. Via korta filmer, som du även kan ta del av, väcks historien till liv och allt blir levande igen. Utmana varandra och gå på spökvandringar för en ökad spänningskänsla eller varför inte delta i en av aktiviteterna som arrangeras säsongsvis.

Utforska ett av Sveriges största turistmål-Göta kanalen via Askersund

Via Askersund, staden vid Vättern, kan du nå Göta kanalen som är ett av Sveriges största turistmål. Låt dig hänföras av förtrollande natur längs med kanalen. Här är det aldrig brist på roliga aktiviteter dessutom. Det finns så mycket att utforska och uppleva längs med kanalen att en dag inte är nog. Älskar du vattenaktiviteter? Ja då har du kommit helt rätt för här kan du nämligen paddla kanot och fiska kräftor. Eller varför inte tänja på dina personliga gränser och hyra en egen båt där du själv får styra ratten dit du vill. Bakom den 190 km långa kanalen gömmer det sig en vacker historia. Kanalen byggdes bland annat för att komma undan danskarnas höga tullavgifter. Det tog hela 22 år att bygga den, vilket är helt klart en av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Helt enkelt värt ett besök minst sagt. Mer historia kan du hitta på museum som du finner längs med kanalen.

Spännande badäventyr för varenda en i familjen – Djupadalsbadet i Kumla

Vad vore sommaren utan ett dopp i vattnet. Här finns det något för varenda en i familjen oavsett om du är äventyrlig eller vill bara koppla av. Äventyrsbad, utomhusbad, inomhusbad ja och tom rehabiliteringsträning. Den som inte kan simma har ingen ursäkt för här finns även möjlighet att lära sig att simma. Efter en simtur väntar en härlig rofylld promenad mitt bland färgglad häpnadsväckande naturområde i Sjöparkens växthus i Kumla stadspark som ligger i nära anslutning till skimrande stilla vatten.

Upplev lite av varje i Hallsberg

Besök Sveriges största fossil museum, beskåda statyer och skulpturer eller varför inte spendera en hel dag i ett mysigt fiskeställe. För den aktive finns även en lockande utegym mitt i det gröna. Vill du hellre träna kondition ute i det fria så finns det en hinderbana för dig som gillar att utmana dig. Vill du vara mindre fysisk aktiv men ändå aktiv så har du nära till en golfbana. För att inte nämna de flertalet sköna naturreservat och utflyktsmål med vackra vandringsleder som får dig att glömma bort all stress och koppla av på riktigt. Detta och mycket mer väntar på dig i mysiga Hallsberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.