Södermanland

Södermanland

I Södermanland, landskapet söder om Mälaren, hittar du otaliga slott och herrgårdar. Samtidigt består hela Södermanland av vacker natur och landskapet bjuder på gott om aktiviteter att göra, vare sig du är på jakt efter kulturella äventyr eller naturupplevelser. Ta en familjeutflykt till Kolmården, åk kajak, avnjut en god lunch på ett av alla härliga slott eller passa på att vandra Sörmlandsleden. I Södermanland finns det gott om sevärdheter att förgylla campingsemestern med och att stanna över på någon av landskapets campingar är ett perfekt sätt att ladda batterierna för att orka med alla äventyr.

Upptäck Södermanland

Upplev Södermanland

Vandring, vandring och återigen vandring

För den som gillar att vandra under campingsemestern är Sörmlandsleden en av Sveriges mest klassiska vandringsleder och sträcker sig runt Sörmland via bland annat Stockholm, Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Det finns gott om skyltning och kartor, och för den mindre vana vandraren finns alla möjligheter att gå korta sträckor av leden. Gyllenhielmska vandringsleden utanför Eskilstuna anses vara en av de vackraste vandringslederna i området och gör sig väl för den som har mindre tid på sig då den går över berg, fält och skog.

Vinresa norr om Frankrike

Området runt och framförallt söder om Mälaren är känt för sina gårdar med lokalproducerade delikatesser, allt från ost och chark till bröd, rapsolja och kött, oftast alltid lokalproducerat. Då är det kanske inte förvånande att området även huserar en vingård utanför Hälleforsnäs (Flen) med högklassiskt vin med svensk karaktär, en vinupplevelse utöver den vanliga.

Jordbruk har alltid varit en central del i mellersta Sverige och det upplevs bäst genom att besöka någon av de många gårdar i regionen som idag ofta serverar mat lagad på sina egenodlade grönsaker. En gård i området som är värd att svänga förbi är Ändebols gård som även har Gotlandsfår och lamm- och ullprodukter. Om du campar för att känna dig som ett med naturen, är detta verkligen en landskap för dig.

För den historieintresserade

Vackert beläget intill Mälaren, strax utanför Mariefred finns Gripsholms slott. Här kan den historieintresserade camparen ta del av den stora porträttsamling som är både internationellt erkänd och äldst i världen samt besöka en av Europas mest välbevarade teatrar 1700-talet. Slottet erbjuder familjeanpassade guidade turer så både stora och små kan ta del av upplevelsen. Det stora slottsområdet har fina promenadstråk och på caféet kan man ta en paus och fylla på med energi.

Strängnäs lockar med den vackra domkyrkan från 1100-talet och försvarsfordonsmuseet Arsenalen. Förutom ett stort utbud av fordon från den svenska militärens historia även simulatorteknik för att ge en interaktiv upplevelse om hur fordonen används och fungerar.

Ytterligare ett välbevarat slott i Sörmland är Sparreholm slott med tillhörande museer. I bilmuseet finns bilar från slutet av 1800-talet fram till idag varav en av höjdpunkterna anses vara Gustav V:s Cadillac V8 från 1939 som givit namnet till Kungens Kurva. Det tekniska museet har en bred utställning om jukeboxar och musikspelare och dess historia samt cykelns historia, här finns t. ex. Sveriges äldsta cykel från sent 1700-tal. Slutligen hyser slottet även ett vagnsmuseum där en rad olika hästvagnar finns att beskåda.

Stockholm

Stockholm är inte kanske inte det första man tänker på när man planerar sin campingsemester men runt om Stockholm finns fina campingmöjligheter och massor att upptäcka.

Förutom de självklara upplevelserna såsom Gröna Lund, ABBA- och Vasamuseet så erbjuds kajak- och båtturer inom centrala Stockholm, en upplevelse som få andra storstäder i världen kan stoltsera med. Vill man fortsätta upptäcka Stockholm på vattnet har man hela Stockholms skärgård med sina 10 000 öar att upptäcka. Under sommarhalvåret trafikerar Waxholmsbolaget mellan de större öarna som möjliggör både dagsturer men även till camping på vissa av dem.

Skansen är Stockholms svar på ett centralt zoo som förutom att det huserar de mest spännande och intressanta svenska djuren även är hem för många exotiska djur som apor, ormar och spindlar. Skansen har inte bara djur utan en by från det gamla Sverige och interaktiva visningar om hur samhället fungerade förr, som till exempel ett glasblåseri.

Kommunaltrafiken i Stockholm gör att ni kan kombinera campinglivet strax utanför stan men ändå upptäcka centrala Stockholm under dagen och kvällen. Biljetter köps antingen i SL:s app., SMS eller i kiosker och automater och gäller i hela regionen och alla färdmedel. Reskassan gäller även på Waxholmsbolagets färjor där priset på biljetten dras från kortets saldo.

Söder om Stockholm breder skärgården ut sig till Nynäshamn, Trosa och Oxelösund, mindre städer som framförallt under sommaren blommar ut och erbjuder fantastiska upplevelse både vid havet och inåt landet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.