Uppland

Uppland

Även kallad slottens, fornlämningarnas och runstenarnas landskap. Här finns nämligen över 150 000 synliga objekt från Sveriges Historia. Landskapets största stad Uppsala har betytt oerhört mycket för svensk del och har en väldigt rik historia. Uppsalas universitet är den äldsta i Norden. Sedan 1531 är detta även Svenska kyrkans ärkebiskopsstift. Det är med andra ord ett väldigt intressant landskap att besöka under campingsemestern. Men inte bara för Uppsala.

Upptäck Uppland

Upplev Uppland

Romantiska Roslagen

Roslagen är ett kustområde norr om Stockholm, i östra Uppland, som lockar med härliga naturupplevelser för hela familjen. Ja, i  gemytliga Norrtälje finner du smultronställen som Ljusterö, Grisslehamn och Öregrund. Idylliska platser med vacker natur och öppet vatten. Många hävdar att naturen så smått filmatisk och att besök här är ett måste. Uppland är med andra ord ett givet inslag under campingsemestern.

Norrtälje är Roslagens idylliska huvudstad med mysiga butiker och evenemang. Här finns det mycket att se och de historiska Gatunätet härstammar från medeltiden. Rådhuset från 1792 byggdes på samma plats som den tidigare rådstugan från 1600-talet och idag finns här en uppskattad ostbutik. Staden grundades år 1622 av Gustav II Adolf och runt 1800-talets mitt så var staden en av Östersjöns populäraste badorter. Badorten var främst känd för den välgörande gyttjan och badgäster kom med ångbåt eller tåg från Stockholm för att ta del av detta. Under denna tid anlades stadens största park som då liksom nu erbjuder underhållning, under sommaren hålls bland annat Norrtäljes jazzdagar här. Idag lockar Norrtälje med havsbadet vid Kärleksudden och insjöbadet vid Lommaren som är populärt bland barnfamiljer för sin rutschkana. Södra Bergen erbjuder stadens vackraste utsikt över Norrtäljes vidder. Här finns en vacker naturstig som ger dig en naturnära upplevelse nära staden.

För den som gillar att vandra har Roslagen mycket att erbjuda: Vikingaleden som går från Grisslehamn till Älvkarleby är världens enda pilgrimsled som går över vatten då den fortsätter till Åbo via Åland. Åt andra hållet fortsätter leden ända till Trondheim, men kan nyttjas lätt i små sträckningar. Leden går genom både skärgård och öppna landskap och passar de flesta oavsett tidigare vandringskunskaper.

Här finns också Roslagsleden som är en 190 km lång populär vandringsled som sträcker sig från Danderyds kyrka till Albert Engströms museet i Grisslehamn. Den är indelad i elva dagsetapper som är mellan 9 och 25 km långa. Vandringen går längs med sjöar, historiska platser och vackra skogar.

För den som vill uppleva ytterskärgården så är Arholma är ett mysigt utflyktsmål som passar hela familjen. Arholma ligger i farleden mot Ålands Hav och för sjöfarande har Arholma har varit en viktig hållpunkt i alla tider. Här finns vacker skärgårdsbebyggelse och levande jordbruk.

Den som är intresserad av militärhistoria missar inte gärna Arholma Batteri som byggdes 1968 under Kalla Kriget. Under sommarsäsongen erbjuds guidade turer. Här finns även lummig natur och vackra klippor att bada från under varma sommardagar och cykel- och kajakuthyrning för den som vill utforska på det sättet. Välkommen på campingsemester i Roslagen.

Skokloster slott och Pelle Svanslös

I Uppland hittar du även Skokloster slott som är Sveriges största privata palats. Detta är ett väldigt populärt resmål som lockar mängder av turister varje år. I närheten av slottet finner du både camping och värdshus. Det finns alltså en anledning  för hela familjen att komma hit.

Under campingsemestern kan ni också passa på att besöka Pelle Svanslös. En av Sveriges allra mest populära och klassiska barnsagor. I Uppsala kan du sen flera år tillbaka besöka just Pelle Svanslös hus. Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos är alla karaktärer man kan ta del av här. Detta och mycket, mycket mer gör att du absolut inte ska missa ett av Sveriges mest spännande landskap Uppland.

Hammarskog

Hammarskog är ett stort friluftsområde som bjuder på fin natur och spännande aktiviteter året om. Här kan du kombinera längdskidor och skridskor med fiske och bad på den vackra badplatsen med brygga och båtuthyrning.  Är du en vandrande campingresenär finns det 25 kilometer långa vandringsleder. Området är dessutom perfekt för fågelskådning och bjuder på ett rikt fågelliv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.