Västmanland

Västmanland

Västmanland är ett landskap som sträcker sig mellan Hjälmaren och Mälaren upp igenom Bergslagen. Västmanland utgörs av en del av Sverige med hög ekonomisk tillväxt där både industri och näringsliv frodas. Majoriteten av den marken består av skog, och ungefär en tiondel är vatten. Västmanlands län består av tio kommuner. Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, köping, Norborg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås. I Västmanland upplevs vacker natur med sjöar, skogar och berg, och vandring genom traditionella industristäder och bruksorter som Skultuna, Sala och Västerås. I Västmanland finns det mycket att erbjuda. Det finns uppemot 80 naturreservat. Vill man ta en båttur så finns Strömholms kanal, kanalen är ca 11 mil lång och uppemot 26 slussar.

Upptäck Västmanland

Upplev Västmanland

Västmanlands viktigaste vägskäl – Anundshög

Anundshög är beläget vid Badelundaåsen, fem kilometer öster om Västerås. Här väntar ett av Sveriges främsta fornlämningar med en enastående fornlämningsmiljö. Platsen utgör Västmanlands viktigaste vägskäl i förhistorisk tid och därför väl värd ett stopp under campingsemestern.

Under järnåldern  fungerade Anundshög och Badelundabygden som ett maktcentrum för att lösa rättsliga tvister, och under vikingatiden var  bygden en knutpunkt för handeln. Platsen ansågs då vara ett kulturellt centrum för Mälardalen.  Anundshög är Sveriges största gravhög och uppfördes troligen redan på 900-talet.

Badelunda natur- och kulturstig är ett promenadstråk med glimtar från platsens historia, från forntid till 1900-tal. Här kan du gå på en ljudvandring och lyssna på berättelser om platsen. Västmanland är med andra ord ett perfekt landskap för campingresenärer som uppskattar en vandring i historiens fotspår.

Sala silvergruva

Det populära resmålet Sala silvergruva finns beläget i Västmanland. De mörka gruvgångar och de häpnadsväckande bergrummen gör det till en vacker och spännande upplevelse som passar både stora och små. Sala Silvergruva var en gång i tiden en av de fem viktigaste silvergruvorna i världen. Gruvan håller öppet året så platsen lämpar sig för alla typer av campingentusiaster. Med hjälp av gudidade turer har du möjlighet att komma så långt som 155 meter ned i gruvan.

Två flugor i en smäll – Karlsgatan 2

Att det regnar under campingsemestern är en regel snarare än ett undantag, oavsett vilken tid på året det är. När det regnar är det perfekt att samla på sig lite kulturella inslag och ett besök till Karlsgatan 2 är en utmärkt plats för detta.  Här hittar du nämligen 2 museum under ett och samma tak. – Västerås konstmuseum och och Västmanlands läns museum.  På denna mötesplats för konst och kulturarv kan du gå på visningar, se utställningar, lyssna på föredrag eller bara ta en fika på Karlsgatan Kafé.

Kokpunkten – platsen som sätter fart på campingsemestern

Efter timmar av stillasittande i husbilen, är ett stopp på Kokpunkten på sin plats. Här får du chansen att sätta en extra guldkant på barnens campingsemester. På Sveriges första actionbad bjuder på en adrenalinfylld upplevelse med egendesignade attraktioner och rutschbanor som ger den mest vilde gåshud. Behöver du avkoppling finns det en härlig relaxavdelning att återhämta dig i. Kokpunkten hittar du i det ikoniska ångkraftverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.