Hälsingland

Härliga Hälsingland

”Nästa dag for pojken fram över Hälsingland. Det låg under honom med nya, ljusgröna skott på barrträden, nytt björklöv i hagarna, ny grönska på ängarna och nyuppkommen säd på åkrarna. Det var ett höglänt och bergigt land, men mittigenom det drog en vid och ljus dalgång, och från denna utbredde sig åt ömse sidor andra dalgångar, somliga trånga och korta, några breda och långa. ”Det här landet får jag visst likna vid ett blad,” tänkte pojken, ”för grönt är det som ett blad, och dalgångarna förgrenar sig över det ungefär på samma sätt, som ådrorna förgrenar sig över en bladskiva.” – Nils Holgersson under bara resa genom Sverige (del två). Selma Lagerlöfs klassiska beskrivning av Hälsingland väcker en lust att besöka Sveriges skogstätaste landskap med ständig närhet till det vilda.

Upptäck Hälsingland

Karta över landskapet

Öppna kartvy

Upplev Hälsingland

Järvzoo

För den äventyrslystna som verkligen vill komma närmre det vilda är ett populärt resmål Järvzoo som ligger intill skidanläggningen Järvsöbacken. Djurparken är en magnifik chans att uppleva vilda djur från norden. Djurparken har en tre kilometer lång trätrottoar som erbjuder en chans att få en glimt av bland annat den majestätiska kungsörnen, älg, varg, lodjur och brunbjörn.

Bodagrottorna

Ett annan sevärdhet för den äventyrslystna är bodagrottorna, de är Europas längsta urbergsgrottor med en längd upp till 2600 meter och med salar i tre våningar. Området är sedan 1989 ett naturreservat och för första gångs besökaren så är ett tips att börja vid den stora ingången, Fläckgrottan som är lättare att nå och en bra start på äventyret.

Hälsingegårdarna

Hälsingland är självklart mer än äventyr i det vilda, för den som är intresserad av svensk kultur så är Hälsingegårdarna ett måste. Ett tips för att uppleva dessa på bästa sätt att ta sig till Stora Hälsinggårdarnas Väg. Vägen tar besökaren genom ett tusenårigt kulturlandskap och här finns gårdar som ingår i Sveriges 15:e Världsarv – Hälsingegårdar.

Idylliska Skärså

Förutom de större mer etablerade turistmålen så kan även Hälsingland erbjuda äkta smultronställen. Ett av dessa är Skärså som fullkomligt förtrollar dess besökare, Skärså är beläget ca milen norr om Söderhamn. Tänk dig en dag som börjar i Söderhamn, därifrån tar ni ”taxibåten” och beskådar den idylliska skärgården på bästa sätt innan man slår sig ner på en av Sveriges bästa fiskrestauranger i form av Albertina. I Skärså finns även en fin badstrand, rökeri, café och glasblåsare (glashyttan).

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.