Härjedalen

Hemliga Härjedalen

Det bor faktiskt inte mer än lite drygt tiotusen invånare i Härjedalen. Trots det finns det mycket att erbjuda här. Härjedalen är som gjort för vandring. Helags som är den i särklass kändaste bergstoppen rankas som många, som den kanske bergstoppen i hela världen! Härifrån kan du även bevittna en av få glaciärer i Sverige. I Härjedalen hittar du även Vemdalen, Lofsdalen och Sveriges enda vilt levande Myskoxar. Fäbodarna kännetecknar även detta landskap, mer än något annat i Sverige. Utöver detta finns det möjlighet till fantastisk längd- och utförsåkning här för alla skidfantaster. På somrarna kommer även många hit och kör cykel crosscountry. Som om inte det vore nog är även fisket fantastiskt här. Det finns alltså något för alla här och campingarna bjuder upp till natursköna campingar för hela familjen.

Upptäck Härjedalen

Karta över landskapet

Upplev Härjedalen

Helagsfjällen med sin Glaciär

Helgas ”det heliga fjället” är ett fjäll norr om Ljungdalen i nordvästra Härjedalen, nära gränsen till både Jämtland och Norge. Vandringen till Helgas – Sveriges högst fjäll söder om polcirkeln tar dig 1 797 m ö. h.

Vandringen upp för den branta sluttningen bjuder på mer än en vacker natur och rik fjällflora. Här väntar en 600 meter lång och 50 meter tjock glaciär, panoramautsikt över många fjälltoppar och möten med rara små fjällrävar. Leden du vandrar är väl markerad och efter bara några kilometer passerar du Hemmelsrasta, där konstnären Paul Jonzes spenderade sin tid. Väl framme vid Helgas når du en fjällstation med möjlighet att återhämta dig innan de sista 4 kilometerna mot toppen väntar. Den sista delen av leden ringlar sig längst med bäckar och små tjärnar och för varje steg du tar, breder sig fjället ut allt mer med sin majestätiska glaciär, vilket får vandringens slit att blekna i jämförelse. Du som campar för att bli ett med naturen kommer att älska detta ställe.

Fäbodar

Av de tidigare tiotusentals fäbodar som funnits i Sverige, finns det bara runt 200-250 fäbodar i drift idag. Fäbodlivet var tidigare en viktig del av tillvaron och varje gård hade minst en fäbod. En fäbodvall är en samling byggnader, fähus och kokbodar där man tillverkade fäboprodukter som smör, messmör, ost och flötgröt. På fäbodvallarna lät man fän (betande husdjur) beta under sommarhalvåret. Fäbolivet var hårt men nödvändigt för att djuren skulle få bete.

I Härjedalen finns ett flertal fäbodar att besöka, däribland Lillhärjåbygget med Hackåsvallen. Lillhärjåbygget är ett Kulturreservat som fortfarande har ett levande fjälljordbruk med fäboddrift. Sov över i gårdens gäststuga eller köp smör, ost eller mandelpotatis som odlats och tillverkats på gården. Ett besök hos en fäbod ger hela familjen möjlighet att uppleva miljöerna, kulturen, djuren och den biologiska mångfalden i en genuin miljö.

Myskoxar

I västra Härjedalen, utanför Tännäs har du möjlighet att besöka Svenska myskoxar i sin naturliga miljö. I visningshägnet kan du lugnt studera dessa trollbindande urtidsdjur. Uppe på rampen finns det även guider som kan berätta mer om dessa fantastiska djur.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.