Lappland

Lappland

Sveriges överlägset största landskap som sträcker sig över en fjärddel av Sveriges yta har såklart även ett stort utbud, speciellt för de som gillar friluftsliv och allt som hör till.

Upptäck Lappland

Upplev Lappland

Norrsken

Även om det inte bara är i Norrbotten eller Lappland man kan se Norrsken, aurora borealis på latin, så är det störst chans att se skådespelet just här. Tyvärr är det inget man helt lätt kan förutse på förhand, men om natten är klar och mörk så är det dags att hålla ögona öppna.

I Abisko på berget Nuolja (ta liften från dalstationen) så finner du Aurora sky station som har helt specialiserat sig på norrsken och midnattsolsvandringar. Här kan man från oktober till Mars se skådespelet mer eller mindre varenda kväll/natt, den här platsen har till och med fått utmärkelsen från Lonely Planet att vara ”världens bästa position” för att uppleva norrskenet med all sin prakt.

Nationalparker och Fjäll

Är man friluftsresenär har du kommit rätt, här finner du ett brett utbud av nationalparker i toppklass, så spänn på dig skorna och släng på ryggsäcken – för nu blir det vandring!

Abisko

En klassiker i hjärtat av Lappland – njut av fjällen, floran eller varför inte sverige största alpina sjö. Turiststationen i Abisko är öppen året om och var årstid har sin egen charm. Här finner du även fjället Kaskasatjåkka, Sverige fjärde högsta berg, vilket har ett flertal guidade turer där man vandrar upp och åker skidor ned.

Sarek

En av Europas äldsta och kanske vackraste nationalpark med hundratals bergstoppar över 1800 meter över havet (6 av sveriges 13 högsta fjäll) samt närmare 100 glaciärer. Här finner du både ett rikt djur och flora liv, så räkna med en och annan älg, ren, lodjur, järv eller till och med björn om du har tur (eller nej, kanske otur).

Det mest populära vandringsmålet i Sarek är Skierfe, en otrolig utsiktsplats från ett lodrätt stup på närmare 700 meter, belägen cirka 1200 meter över havet. Hit kommer du genom att ta den lättvandrade stigen jäms med Kungsleden.

Med detta sagt så finns det massor att se och ifall du är nybörjare eller bara vill få mer information så rekommenderar vi att du bokar in dig hos en guide.

Kebnekaise

Även om det är Sveriges högsta fjäll, så är det ”bara” på cirka 2100 meter och har lättvandrade leder för de som reser med barn och/eller föredrar det enkelt. Men det finns även leder och etapper som innefattar klättring vilket rekommenderas för den mer erfarna.

Du kommer hit genom att sätta GPSen på Nikkaluokta, där sedan leden mot Kebnekaises fjällstation startar. Då det inte finns någon väg så har man egentligen bara två alternativ, antingen går ni till fots eller genom att flyga helikopter (cirka 800kr per person – vuxenpris)

Lär dig om Samekulturen

Samerna är nordens äldsta folkslag och har under tusentals år levt här på fiske och jakt. Än idag så finns det en stor mängd individer som lever i tält och flyttar runt med sina renar när de söker näring. Just samekultur är underligt nog något som inte riktigt har kommit ut till den stora massan även fast de är en så traditionell del av Sverige. För att lära dig mer om detta så finns det en mängd museum att besöka i de lappländska städerna.

Hundsläde / Hundspann

Under vintertid så har du möjligheten att uppleva den djurnära tjusningen av att åka bakom en släde dragen av hundar genom vackra landskap. Det finns ett upplopp av alternativ från korta- till flera dagars turer ute bland fjällen med personliga guider. En väldigt annorlunda upplevelse som tar en närmare djurlivet än exempelvis skoter, stora möjligheter finns att se örnar, renar, rävar, tjäder osv.

Finns bland annat i Jokkmokk, Lycksele, Arvidsjaur och Kiruna.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.