Norrbotten

Norrbotten

Magiskt norrsken, tjocka isar och mycket snö. Många associerar Norrbotten med just vintern, men det är på sommaren landskapet blommor på riktigt. Här, på samma vis som i Lappland, bjuder norra Sverige upp till en intensiv sommar med stor flora och djurliv. För soldyrkaren finns det gott om möjligheter att lapa sol på kustremsans många stränder eller varför inte spendera tid i skärgården. Skärgården i Bottenviken är faktiskt med på UNESCOs världsarvslista. I Norrbotten finner du dessutom fyra av fem av Sveriges orörda älvar, Kalix älv, Pite älv och Torne älv och Vindeälven. Välkommen till Norrbotten!

Upptäck Norbotten

Karta över landskapet

Upplev Norbotten

Pajala

100 kilometer norr om polcirkeln hittar du Pajala. Staden bjuder på ett rikt kulturliv och midnattssol hela vägen från första juni till tolfte juli. Mitt på soltorget finner du dessutom världens största solur som med sina 38,33 meter i diameter, säkrat en plats i Gunniess rekordbok.

Kalix, Överkalix och Övertorneå

I Kalix bjuder naturen upp till dans. Den skimrande skärgården och blomstrande naturen gör det omöjligt att stanna inomhus, det finns alltid något äventyr att ge sig ut på.

För den som tröttnat på lugnet och är sugen på mer puls kan en utflykt till Överkalix vara av intresse. Förutom konst, teater, och diverse fritidsaktivitet finner du nämligen sommarmarknaden. Sommarmarknaden är byns största kulturella evenemang och det fullkomligt myllrar av folk under denna storhelg.

För den riktiga kulturnörden är Aunesgården i Övertorneå en pärla. Hembygdsmuseet är från 1800-talets allra tidigaste årtionden och utgörs av den karaktäristisk tornedalsk byggnadsarkitektur.

Haparanda

I Haparanda hittar du Sveriges nordligaste skärgård och en nationalpark på 60 km². Natursevärdheter finns det med andra ord gott om. Torne älv och Kukkolaforsen är väl de allra främsta och i den sistnämnda fiskas det sik så det står härliga till. Andra populära aktiviteter i området är vandring och forsränning.

När du supit in naturen finns det även gott om kultur och nöjde i Haparanda. Innan ett besök i staden kan anses som fulländat är det därför ett måste att besöka Stenåldersboplatsen i Saivaara, fiskemuseet i Kukkola och Tornedalens museum, där du får lära dig allt om Lapplands historia.

En annan unik upplevelse är att slå ett par golfbollar på Green Zone Golf. Golfbanans placering på gränsen mellan Sverige och Finland ger dig nämligen möjlighet att slå världens längsta ”hole in one”, detta då riksgränsen går mitt på greenen och tidsskillnaden mellan Sverige och Finland är en timma.

Boden, Luleå och Älvsbyn

I Sveriges nordligaste metropol Luleå, finns det många sätt att njuta av de ljusa sommarnätterna som Norrbotten har att erbjuda, samtidigt är paddling, fiske och vackra vyer, ständigt nära till hans. Under vinterhalvåret är skidåkning skoterturer, skridskoåkning och hundspann andra härliga alternativ. Utanför Luleå finner du Gammelstads kyrkstad som även det finns med på UNESCOs världsarvslista.

Även Boden är värt ett stopp. Här finns både Försvarsmuseet, Bodens Fästning och Nordpoolen Äventyrsbad.

Efter nöjen och kultur kan det vara dags att åka till Älvsbyn som tack vare dess sjöar, berg, älv, gammelskog och vackra vyer har gjort sig förtjänt av titeln Norrbottens pärla. 40 km från byn hittar du Storforsen, Europas största obundna fors.

Piteå

Allra sydligast på Norrbottens landskapskarta hittar du Piteå – staden som aldrig sover. Den strålande varma sommaren i kombination med den köldklädda vintern med upp mot en meters snödjup, gör att det alltid finns något magiskt att uppleva. Pite Havsbad är ett gott exempel på detta.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.