Dalsland

Dalsland

Dalsland är ett av Sveriges mest orörda landskap och erbjuder inte bara djupa skogar utan även klara sjöar och vackra stränder. Genuint är ett av de vanligaste orden gäster förknippar Dalsland med. En campingsemester till Dalsland kan erbjuda allt från lugn till äventyr, men det är alltid naturen i fokus. Med det sagt finns det även mycket nöjen och evenemang att uppleva i landskapet. Festivaler, shopping och idrottsevenemang ger dig snabbt anledning anledning att besöka flera av Dalslands campingar. Välkommen!

Upptäck Dalsland

Upplev Dalsland

Fiske, fiske och mera fiske

Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap och istiden har format dessa sjöar till långsmala djupa sjöar med klart och friskt vatten, perfekt för fiske. Här finns inte bara ovanligt stora gäddor utan även den ovanliga fisken Hornsimpa. En inte så vacker fisk men svansen ska smaka som ål, är Dalslands landskapsfisk och är en eftertraktat fångst för sportfiskare. I Vänern finns fortfarande lax att fiska samt runtom hela Dalsland finns sjöar med öring, röding och abborre. I Dalsland finns verkligen all typ av fiske, både för nybörjare och erfarna sportfiskare!

Vandring och cykling

Landskapet är fyllt av vandringsleder längs de många sjöarna och skogarna och de miljövänliga lägerplatserna gör sig perfekta som både lunch/fika-plats. Den mest kända vandringsleden är Pilgrimsleden, en 100 km lång vandring som tar dig från Vänersborg till Edelskog. Vill man inte bo i vindskydd finns det många campingar och stugor på vägen.

Vill man vara aktiv men använda benen på ett annat sätt är cykling i Dalsland ett bra alternativ. De natursköna och glest trafikerade vägarna lämpar sig både för dagsturer och över flera dagar. De mest populära turerna är Lilla Tollebolsturen, Knarrbysjöturen och Landsbygdsturen (runt Åmål). För de ännu mer äventyrliga finns flertalet mountainbike (MTB) stigar att utforska, främst runt Bengtsfors och Åmål. 

Dalslands kanal och vattenaktiviteter

Det kanske mest förvånande om Dalsland är Dalslands kanal som sträcker sig 250 km genom landskapet mellan Vänern och sjön Stora Le. Den har utnämnts till världens vackraste vattenväg och en campingsemester i Dalsland är inte komplett utan att ni har sett delar av kanalen. Tack vare de långsmala sjöarna är Dalsland endast 12 km grävd kanal som invigdes 1868 (Göta kanal invigdes 1832) med mål att transportera gods från metall- och sågverk till Värmland. Idag används kanalen av passagerarbåtar och turister och det mest fascinerande är den 32 meter långa akvedukten i plåt som går över forsen i Håverud.  

Känner du för att aktivera dig lite extra under campingsemestern,, är Dalsland med sina många sjöar utmärkt för att paddla och långsmala sjöar skapar lugna vatten utan vågor. Den vackra naturen runt omkring sjöarna skapar en fantastisk omgivning och de sammansatta sjöarna som förbinds med Dalsland kanal, åar eller korta gångsträckor gör att man kan ta sig långa avstånd och upptäcka stora delar av landskapet. När det väl är dags för att stanna för natten finns över 100 lägerplatser förberedda med toaletter, vindskydd, eldstad och ved. Vill du ha det lite tryggare och omges av mer bekvämligheter, erbjuder landskapet gott om campingar med olika profil. En sak är säkert, det blir svårt att hitta ett mer naturnära och miljövänligt campingsemester än det du hittar i Dalsland.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.