Gotland

Goa Gotland

Från Nynäshamn når du Gotland med färja, och även om det bara är några timmar bort är naturen annorlunda och mycket fascinerande. Som campingdestination är Gotland utmärkt och erbjuder alla typer av campingar. Kommunaltrafik på Gotland är begränsad och utforskas lämpligast med egen bil eller på cykel där de relativt korta avstånden och flacka landskapet gör det behagligt. På ön finns många platser med cykeluthyrning både för dagsturer och för de som vill ut på äventyr med övernattning på annan ort. Campingar finns över hela Gotland men framförallt längst dess kust. Baden längst Gotland är oftast sand- eller stenstränder även om det finns många sjöar på ön.

Upptäck Gotland

Upplev Gotland

Kalkgrottor och häpnadsväckande vyer

När du tröttnat på saltvatten i håret är bad i kalkgruvor ett måste. Den vita kalkbottnen gör att vattnet är kristallklart och tankarna förs till Grekland. Det mest kända är Blå Lagunen på norra Gotland i närheten av färjan till Fårö.

Sist men inte minst, för att göra campingsemestern på Gotland lite extra speciell och göra något utöver det vanliga rekommenderas Stora Karlsö, bara en halvtimmes färja från Klintehamn. Stora och Lilla Karlsö sticker upp som två pelare i havet och är unik i sitt landskap och utformning och det är inte konstigt att det är ett av världens äldsta naturskyddade områden.

Semesterunderhållning när den är som bäst

Precis som många andra av Sveriges öar och kuststräckor erbjuder Gotland rikt fiske och havsliv. Både dykning och fisketurer är populära aktiviteter, så är också kajakpaddling.

För den som vill hålla sig på land har Gotland många fina golfbanor att njuta av, eller varför inte gå under jorden till några av Gotlands grottor. Lummelundagrottan norr om Visby, i närheten av rauken Jungfrun, är en 400 miljoner år gammal grotta med fossiler och vattendroppsformationer. Grottan är sval året om och bara det kan göra den värd ett besök under sommarens varmaste dagar. Efter ett besök på Gotland under campingsemestern lämnar få besvikna.

Visby

Även Visby har mycket historia, framförallt i form av byggnader och den klassiska ringmuren från 1100-talet. Den tre kilometer långa världsarvet sträcker sig runt hela Visby och gör att man för en stund glömmer bort att man faktiskt är i Sverige. Visby är även kända för medeltidsveckan där man gör om hela stan för att ge turisterna chansen att återuppleva hur det var att leva medeltidens Gotland. Varför inte sitta runt en lägereld och äta vildsvin eller grillat lamm i klädd en medeltida högtidsdräkt, eller bevittna anrika tornerspel samtidigt som du strosar omkring bland välfyllda marknadsstånd. Här skapar många minnen för livet, ett perfekt tillfälle att campa på Gotland.

Visby bjuder även på ett pulserande nattliv som är känt över hela världen. Den kanske kändaste veckan ”Stockholmsveckan” bjuder in folk från hela världen för att ta del av den härliga atmosfären. Visby erbjuder även mycket shopping för den som vill köpa något lokalt hantverk eller plagg att ta med sig hem.

Raukar och fantastiska Fårö

Lägst norrut på Gotland finner du Fårö som nås med en gratis färjetur på bara några minuter. Fårös natur är fylld av fina sandstränder, raukar och ängar, men här finns även upplevelser för hela familjen i form av bland annat restauranger, butiker och minigolf. På Gotland finns det verkligen något för alla campare, som historisk plats är Gotland rikt och har många museum och efterlämningar från bland annat vikinga- och medeltiden. För att få en inblick i Gotlands historia rekommenderas Bungemuseet som skildrar Gotlands historia från bronsålder till nutid.

Ett besök på Gotland är inte komplett utan att ha sett minst en rauk, ett geologiskt fenomen som tusentals år av vittring i berget skapat “statyer” runt om Gotland. På ett 25 tal platser runt om på Gotland har du möjlighet att beskåda dessa raukar. Dessa enorma berg hittar du främst å norra Gotland där de kanske mest kända lättillgängliga är raukarna Jungfrun och Hoburgsgubben, den sistnämnda sägs likna ett manshuvud.

Är du ute efter att beskåda höga byggnader på Gotland är det fyrar som gäller och på Gotland finns det gott om vackra fyrar, oftast vita då de byggts med kalk från ön. Från Fårö fyr i norr till Hoburgen i söder finns det många att välja emellan.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.