Småland

Småland

Den småländska naturen har mycket att erbjuda och landskapet är hem åt fyra nationalparker. Djupa skogar hårda mossar, sjö- och kustlandskap. När du besöker en camping i Småland kan du vara säker på att det blir en naturupplevelse med vackra vyer, ofta i nära anslutningen till vatten. Om det sedan är fartfyllda aktiviteter eller lugn och ro som lockar, spelar egentligen ingen roll. I Småland hittar campingresenären precis allt.

Upptäck Småland

Upplev Småland

Jönköping

I södra Sverige hittar du Jönköping. Området runt Jönköping och inåt Småland beskrivs ofta även som centret för bibelbältet. Många frikyrkor och andra kyrkliga rörelser har ett starkt fäste här med många vackra kyrkor att besöka. Jönköping är även hem till stora industrier som Husqvarna och SAAB och inte minst Elmia som varje år anordnar nordens största husvagns- och husbilsmässa.

Precis som Borås och många andra platser i södra Sverige har Jönköping historiskt sett vart en ort med mycket handel. Den kanske mest kändaste historien är nog ändå den om två bröder som i en liten lägenhet började tillverka tändstickor. Företaget heter Swedish Match och är en av världens mest kända företag idag.

I södra Sverige finns även Sveriges nästa största sjö, Vättern. Vättern sträcker sig från Jönköping i söder upp till Askersund i norr. Runt Vättern hittar man många campingar ofta med egna badplatser. Vättern har många badstränder och möjligheterna till bad är många, välkommen förbi med husbilen.

Gränna och Visingsö

En av höjdpunkterna runt Vättern är självklart Gränna, urtypen för hur en svensk stad ser ut, med sina smala gator och små röda hus. Hit anländer många med husvagnen från Jönköping. Här man kan äta riktiga polkagrisar och på flera ställen även lära sig baka dessa delikatesser. Från Gränna når man med färja Visingsö, som enligt legenden skapades av en jätte som la ut gräs åt sin gravida fru så att hon skulle kunna ta sig över sjön. Idag finns jätten kvar som staty utanför Gränna och är ett känt landmärke längs E4:an, håll utkik när ni passerar med husbilen. Väl på Visingsö finns det gott om restauranger, caféer och badplatser. Det är starkt fokus på närodlat och det finns gott om gårdsbutiker för dem som vill köpa med sig delikatesser.  På Visingsö finns något för alla; golf, kajakpaddling, bad och lekland, även alpackor och konst! Visingsö är också väldigt känt för sina slottsruiner Visingsborg och Näs slott.

Visingsö som är den största ön i Vättern med flera historiska ruiner från forntiden. Trots att ön är väldigt populär sommartid finns det gott om plats att ta sig runt på den stora ön. Du tar dig i mellan dom olika monumenten med cykel eller till fots. Detta vill du inte missa.

Växjö och Glasriket

Växjö och Glasriket är en annan fantastisk plats du inte får missa i södra Sverige. Även denna stad var en viktig handelsplats under medeltiden, speciellt när gränsen till Danmark passerade mellan Blekinge och Skåne. En annan viktigt historisk händelse som kännetecknar Växjö är den enorma emigration till Amerika som skedde med start på 1800 talet. Svält och fattigdom fick folk att korsa Atlanten i jakt på ett bättre liv, många överlevde dock inte resan och kom aldrig fram. Idag finns det ett museum i Växjö som kallas utvandrarnas hus, här finns mängder av sagor från denna mycket svåra tid och väl värt ett besök under campingsemestern.

En annan sak som starkt förknippas med Växjö är glaskonsten. I Glasriket hittar man världskända glasbruk som Kosta, Boda och Orrefors. Över femton olika glasbruk huserar här och produktionen går till precis som i gamla dagar och allt görs för hand. Dom unika konstverken finns självklart tillgängliga att köpa och blir en perfekt souvenir att placera i husbilen.

Kalmar

En annan pärla som du hittar i södra Sverige är Kalmar. För de allra flesta turisterna är detta bara en passage innan Öland. Staden borde dock va ett självklart stopp för många de allra flesta campingresenärer, inte minst med tanke på sin rika historia. Med smeknamn som ”lilla Stockholm” och ”Sveriges nyckel” finns det mycket att uppleva. Den kändaste attraktionen är förmodligen Kalmar slott, som byggdes redan på 1100 talet och har varit under uppbyggnad flera gånger längst historiens gång. Även här har just slottets strategiska placering haft stor betydelse genom historien där slottet låg som en av dom sista utposterna den tid då både Skåne och Blekinge tillhörde Danmark. Många berömda strider och blodbad har ägt rum vid slottet, inte minst Kalmar blodbad, där många människor halshöggs. Idag är det betydligt fredligare och lugnare att vistas kring och i slottet. Du hittar utställningar och konst som ställs ut här året om.

Precis som på många andra städer i vårt avlånga land vimlar det även här av vackra badplatser. Kalmar ligger precis vid havet och här hittar du ett av Sveriges få badplatser mitt i centrum. Den kallas roligt nog för ”Kattrumpan” och kan kombineras med stadsvandring när badshortsen väl har torkat. Vid dåligt väder finns det även ett äventyrsbad här med både vattenfall och rutschkanor för den som vill ha lite äventyr.

Är du mer för att hålla dig på torra land kan du besöka Ekuddens bangolf som är en otroligt fin anläggning med SM-status. Precis som spå många andra platser i övriga Sverige finns det ett flertal golfbanor i närheten av staden, framförallt om man tar bilen över Ölandsbron och Öland.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.