Västergötland

Västergötland

Ett av Sveriges till ytan största landskap och tar upp största delen av västra götaland, vilket är tydligt av namnet. Här finns möjligheten att upptäcka både de västgötska slätterna och kusten runt Göteborg.

Upptäck Västergötland

Upplev Västergötland

Regionens historia

Oavsett om du ser Göta älv som början eller slutet på Göta Kanal är det inte en del att missa, floden som rinner mellan Vänern och Kattegatt. Längs med floden finns många campingar som nås både på fyra och två hjul. Göta älv/kanal förbinder Sveriges två största sjöar; Vänern och Vättern, och har historiskt sett spelat ett mycket viktigt roll i handel och transport i Sveriges historia. Idag används det nästan uteslutande till turism och fritidsbåtar men ta tillfället i akt och reflektera över den historiska betydelse den har haft.

Borås är även känt som textilstaden och härifrån kommer många textilmärken härstammar och verkar i staden. Som campare och husbilsägare måste man uppskatta vävnadstekniken och vad den inneburit i form av markiser, täcken och kläder för alla väder. För den som vill lära sig mer om historien och tekniken rekommenderas varmt textilmuseet inne i Borås.

Borås kallas även knallarnas stad, 1500-talets affärsmän som åå stadens gator sålde hantverk i smide eller trä. För att nå maximal framgång utvecklade de ett eget språk och kunde kommunicera med varandra utan att andra förstod varav vissa har tagit sin in i den moderna svenskan. Det mesta svenska ord vi kanske har härstammar från knallarnas språk; fika. Borås är definitivt en sommarstad och det är inte ovanligt att folk väljer att spendera hela sin semester här. Närliggande campingar och ställplatser fylls med människor som tar sina husvagnar och husbilar för att bosätta sig tillfälligt. Förutom att ta en fika på Knallarnas torg kan man fördriva tiden med shopping i alla butiker som finns i området. Knallarnas affärssinne är kanske också en del av anledningen till Borås styrka inom tillverkning och handel.

Långt innan vi började resa runt i husvagn och husbil var ångkraft en viktig i regionen och hela Sverige. För de som vill uppleva historien finns både ångbåten Herbert som faktiskt är K-märkt eller Anten-Gräfsnäs museijärnväg som kör samma sträcka som tidigt 1900-tal och även har kafé och museum som inte bör missas.

Stadslivet

Landskapstillhörigheten för Göteborg är debatterad, är det en del av Bohuslän eller Västergötland? Oavsett vilken sida man står på är Göteborg ett rekommenderat resmål och här erbjuds allt från stilla lugn, vackra vyer vid kusten till mer fart inne i stan (speciellt “Avenyn”) och på Liseberg. Det sistnämnda lockar både campande barnfamiljer och de utan då sommaren på Liseberg ofta fylls med konserter och det klassiska Lotta på Liseberg. Göteborg fungerar även bra som utgångspunkt för campare som vill besöka Bohuslän i norr eller Halland i Söder, avståndet är så pass nära att det passar både cyklister och er med husbil. 

En mindre stad som är populär bland oss som gillar camping är Alingsås, och framförallt campare med barn. I staden finns möjlighet att lösa deckarmysterium med Hemliga klubben och vad gäller bad erbjuds både poolbad i Nolhaga parkbad eller den fantastiska sjön Mjörn. 

Vad gäller bad är ett besök på Skara sommarland ett måste för den badsugna familjen ute på camping. Här finns inte bara rutschkanor och badlek utan även gokart och tivoli. Parken är väl utformad och passar alla åldrar av barn och vuxna, och resultatet blir en upplevelse av skoj för alla. 

Naturupplevelser

Berget Billingen utanför Skövde erbjuder fantastiska vandringar, cykelturer och vyer. Här är verkligen friluftslivet i fokus, både för stora och små, erfarna som nybörjare. På sommaren erbjuds badplatser i närliggande sjöar, utomhusbad och aktivitetsplats. På vintern är Billingen ett fantastiskt område, speciellt när snön lägger sig på och runt berget. Området är välbesökt av campare året om och de närbelägna campingarna kan verkligen rekommenderas. 

För en annan typ av naturupplevelse hittar ni en av Sveriges största djurparker i Borås, Borås Djurpark, som jobbar hårt för att sina djur ska ha en miljö som är så naturlig som möjligt. Här finner ni både afrikanska och nordiska djur, och höjdpunkterna för många är lejon och sibirisk tiger. För de mindre besökarna finns både lekplatser och uppträdanden i Simbas lekpark samt en vattenlekpark.

Tävling

TÄVLINGSDAGS! ⭐️⭐️⭐️
 
Missade ni årets julklapp, stormköket?
 
Nu får ni chans till revansch! I samarbete med Trangia, tävlar vi nu ut ett komplett, högkvalitativt stormkök – perfekt för 2021 års alla campingäventyr! (Värde ~1000 kr)
 
För att vara med och tävla går du in på våra sociala medier och följ instruktionerna. Lycka till!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.